Eğitim nedir?
İnsanlar hemen her ortamda eğitimin öneminden ve gerekliliğinden söz etmektedir. Bununla birlikte eğitim kavramından kimin ne anladığı konusunda da kavram karışıklığı yaşanmaktadır. Herkesin kendi eğitim yaklaşımı öznel olmakta ve eğitimin ne olduğundan çok ne yaptığı üzerinde durulmaktadır.
Eğitimin genel olarak üç temel amacından söz edilmektedir. Bunlardan ilki; yetişmekte olan çocukların ve gençlerin topluma sağlıklı ve verimli bir şekilde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun sağlanabilmesi için bireylerin yeteneklerini, ilgi alanlarının gelişimi ikinci amacı; insan davranışlarının eğitimin önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda olumlu yönde değiştirilmesi ise üçüncü amacını oluşturur.
Eğitim bazılarının sözünü ettiği gibi yaşama hazırlık değil; aksine yaşamın ta kendisidir. Bu nedenle eğitim, yaşama ve yaşam biçimine yön veren, ihmal edilmemesi gereken etkili bir süreçtir.
“Hayatta en hakiki mürşit (yol gösterici) ilimdir”
Eğitim süreçlerinden istenen verimin sağlanabilmesi için de eğitimin bilimsel temellere dayandırılması gerekir. Bilimsel temeli olmayan hiçbir girişimin uzun vadede başarılı olma şansı bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de “Hayatta en hakiki mürşit (yol gösterici) ilimdir” diyerek eğitimin kişisel ve toplumsal boyutuna dikkat çekmiştir.
Eğitim, bireylere bilgi ve beceri kazandırmanın dışında, toplumun yaşamasını ve kalkınmasını devam ettirecek ölçüde ve nitelikte değer üretme, mevcut değerlerin dağıtılmasını önleme, yeni ve eski değerleri bağdaştırma sorumluluklarını da taşır. Bireylerde eğitim düzeyi fikir, duygu ve ahlaki tutumlar geliştikçe, çocuk ve gençlere verilen eğitim de gelişir; seviye kazanır.
Eğitim, okula gelmeden önce ailede, çevrede ve okul sırasında da okula paralel olarak yaşanılan muhitte sürer. Eğitime gereksinim duyulması ve eğitimin yaşam boyu sürmesi için de kurumsallaşması gerekir. Kurumsallaşma ifadesinden eğitimin okullarda verilmesi anlaşılabilir.
Okullar bazen yüz yüze eğitim verilen formal kurumlar olduğu gibi, uzaktan eğitim verilen yapılarda da oluşturulabilir. Bu bağlamda, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın eğitimlerini yaşam boyu sürdürebilmeleri için devletimizin sağladığı imkanlardan yararlanmalarında kendileri açısından sayısız yarar görülmektedir.
Bu açık öğretim imkanları çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Açık Ortaokul ve Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi gibi seçenekler sunmaktadır. Üniversitelerimiz de yüksek öğretim düzeyinde açık ve uzaktan öğretim sistemi ile eğitim veren fakülteler oluşturmuştur. Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşların Anadolu Üniversitesi tarafından sunulan açık yüksek öğretim programlarına devam etme seçenekleri bulunmaktadır.
Açık ve Uzaktan öğretim konusunda bilgi almak için en yakın eğitim ataşeliklerine veya Anadolu Üniversitesinin Köln’de bulunan Batı Avrupa Bürosu’na başvuruda bulunulabilir.
Özetle, eğim bireyin kendisini ve dolayısı ile içinde yaşadığı toplumu geliştirmesine ve hayallerini gerçekleştirmesine yardım eder.
T.C. Münih Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi
Prof. Dr. Mustafa Çakır