Almanya’da bir araştırma sosyal koşulların, yabancı kökenli olmanın ve yoksulluğun eğitimde başarıyı etkilediğini ortaya koydu. Yabancı kökenlilerde diploma almadan okulu terk edenlerin sayısı ciddi oranda arttı.
NÜRNBERG-Almanya’da eğitim sisteminin gidişatını ve sonuçlarını gösteren “Bildungsmonitor-2019” adlı araştırma sona erdi. Araştırma sonuçlarına göre okulunu diploma almadan terk edenlerin oranının 2016’da % 5,7 iken 2017’de % 6,3’e yükseldiği bildirildi.
Özellikle yabancı kökenli öğrenciler arasında okulu terk edenlerin sayısının ciddi oranda artması kaygı verici bir gelişme olarak değerlendirildi. Aynı dönemde diploma almadan eğitimini bırakan yabancı kökenli öğrencilerin oranı % 14,2’den % 18’e yükseldi. Özellikle mültecilerin dil sorunu ve diplomaların yetersizliği nedeniyle eğitimde sorun yaşadığı raporda öne çıktı. Bildungsmonitor-2019 araştırmasını gerçekleştiren uzmanlar, bilhassa okulu terk eden yabancı kökenli öğrencilerin sayısının ürkütücü oranda arttığını vurguladılar.
Almanya’da eğitim politikaları kapsamında Almanya’da bu alana yapılan harcamalar, okullardaki öğretmen sayısı ve teşvikler arttı. Buna rağmen genç insanların katılım fırsatlarının güvenceye alınamadığı araştırmada gözler önüne serildi. Uyum, eğitim noksanlığı ve okul eğitimi kalitesi gerileyen alanlar olarak öne çıkıyor.
Bildungsmonitor-2019 araştırmasında ana okullarda dil eğitimi, tam gün okulların artırılmasını gibi önerilere de yer verildi. Özellikle çocuk ile gençlerin gelecek şanslarının az olduğu bölgelerdeki ve göçmen öğrenci oranlarının yüksek olduğu okullara eğitim finansmanı sağlanması gerektiği de belirtildi.
Araştırmada ayrıca eğitim için daha hedefe uygun yatırımlar yapılmasının ekonomik büyümeyi ve katılımı artıracağını da dile getirildi.
Haber : Bavyera TV Haber Merkezi