İş hukukunda beklenen bir yenilik ile ilgili oluşan eksik ve yanlış bilgilerin giderilmesi için bu yazı ile kısaca açıklık getirmek istiyorum:
Hastalık durumunda doktorlardan alınan iş göremezlik raporları ile ilgili bazı değişiklikler bekleniyor. Şu an geçerli olan uygulamada, iş göremezlik raporları doktorlar tarafından çalışanlara belge şeklinde üç nüsha olarak veriliyor.
Çalışan tarafından bir nüshası sağlık sigortasına, bir nüshası da işverene iletiliyor. Yeni uygulamaya göre ise raporlar elektronik olarak direkt doktor tarafından sağlık sigortalarına iletilecek ve orada işverenler için bilgiler sistemde elektronik olarak hazır bulundurulacak.
Çalışana kendisinde kanıt olarak kalması için belge şeklinde bir nüsha verilecek.
Alman ekonomisine yüksek meblağlarda tasarruf sağlaması amaçlı hazırlanan ve 24.10.2019 tarihinde Federal Meclisten geçen 3. Bürokrasi Kolaylaştırma Kanununun bir parçası olan bu uygulama kısmen 2021 de başlasa da, raporları belge olarak işverene iletme yükümlülüğü ancak Ocak 2022`de kalkacak.
Elektronik uygulama sayesinde raporların çalışan tarafından belge olarak işverene iletilmesine gerek kalmayacak. Ayrıca işverenlere elektronik olarak sunulacak olan bilgiler şimdiki uygulamaya nazaran daha kısıtlı olacak. Örneğin doktorun ismi ve branşı bilgiler arasında olmayacak.
Yeni uygulama Kanuni Sağlık Sigortalarda (yani gesetzliche Krankenversicherung) da sigortalı olanlar için ve anlaşmalı sigorta doktoru tarafından yazılan raporlar için geceleri olacak. Diğerleri için eski uygulamalar devam edecek.
İşverenlere ve çalışanlara böylece sağlanacak kolaylıkların yani sıra çeşitli tereddütler de mevcut. İşveren Birliği ve sendikalar dijital altyapının vaktinde kurulup hatasız şekilde oturmamış olabileceğinden endişeli. Sendikalar ayrıca iletim ile ilgili bir aksaklık çıktığında bu durumun çalışanın aleyhine olmaması için önlemlerin alınması gerektiğine de yasama prosedüründe dikkat çekmişti.
Ayrıca dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta da, § 5 Abs. 1 S. 1 EntgFG göre çalışan hastalandığında mesai başlamadan en kısa yoldan işverene ulaşıp işe gelemeyeceğini ve tahminen bu durumun ne kadar süreceğini bildirme yükümlülüğünün devam etmesi. Çalışanlar bunu ihmal etmemeli. Bu konuda bir şey değişmeyecek. Kanun değişikliği sadece raporu sağlık sigortasına ve işverene iletme yükümlülüğü ile ilgili.
Yeni uygulama yürürlüğe girene kadar çalışanların doktor raporlarını işverene vaktinde iletmeye dikkat etmesi gerekiyor. Kanunen iş göremezlik üç günden fazla sürdüğünde en geç dördüncü gün rapor işverene ulaşmış olması gerekiyor. Ancak işveren isterse, raporu ilk günden itibaren de isteyebilir. Bunu önceden çalışana bildirmiş olması ve iş yerinde bu konuda ayrımcılık olmaması gerekiyor. Gecikmeler ve ihmaller işverenden ihtar alma ve buna rağmen tekrarlandığında işten çıkarma sebebi olabiliyor.
AVUKAT: NALAN KÖSE
GOETHESTR.19, 80336 MÜNCHEN
TEL: 089/ 87 76 4559 FAX: 089/ 87 76 4560