Yurtdışı boşanma kararlarının Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmadan direkt konsolosluklar üzerinden nüfus kütüğüne tescili mümkün.
Önceden mevcut olan yasal duruma göre eşler Almanya’da boşandıklarında, boşanma kararının Türkiye’de tanınması için tanıma ve tenfiz davası açmak zorunda kalıyorlardı. Artık direkt konsolosluklarda nüfus kütüklerini düzelttirebiliyor lar.
2017 senesinde 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenlenen bu kolaylık, beklenen yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte 2018’den beri konsolosluklarda uygulanıyor.
Yerine getirilmesi gereken şartlar:
Nüfus kütüğünün konsolosluklarda düzeltilmesi için taraflar ortak olarak başvurmaları gerekiyor. Bu birlikte gidip aynı anda başvurmaları anlamına gelmiyor. Farklı zamanlarda da başvurmaları mümkün. Fakat bu durumda başvuruların arasındaki zaman 90 günü geçmemesi gerekiyor. Başvuru için her iki taraf özel bir dilekçe formu doldurması gerekiyor. Eğer bir taraf yabancı ise pasaportun noter onaylı Türkçe tercümesi ile doğum belgesinin fotokopisini getirmesi ve Türkçe bilmiyorsa konsolosluğa yeminli tercüman eşliğinde gelmesi gerekiyor.
Sadece tek taraf başvurduğunda diğer tarafa konsolosluk tarafından bir tebligat çıkıyor. Eğer diğer taraf karşı çıkıp 90 gün içerisinde konsolosluğa gelip onaylamaz ise başvuru reddediliyor. Bu durumda eskisi gibi Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılması gerekiyor.
Sonradan bu tür problemler çıkmaması için alman mahkemesindeki boşanma davasında buna yönelik bir anlaşma yapılmasını ve bu anlaşmanın duruşma tutanağına geçirilmesini tavsiye ediyorum.
Gerekli belgeler:
– Alman mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının asli veya tasdikli sureti,- kararın kesinleşmiş olduğuna dahi tasdik (Rechtskraftvermerk),- apostil şerhi (Apostille),- ve bu tasdiklerin bulunduğu boşanma kararının yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi gerekiyor.
Taraflar şahsen başvurmaları gerekmiyor. Üçüncü şahıslara veya birbirlerine vekalet verebiliyorlar. Vekalet noter tasdikli ve fotoğraflı olması gerekiyor ve eğer Almanca ise yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve apostil şerhli olması gerekiyor.
İşlemler kimler için yapılıyor?:
Amaç nüfus kütüğünün düzeltilmesi olduğu için, nüfus kütüğünde kayıtları olanlara, yani Türk vatandaşlarına yönelik bir uygulama bu. Fakat bununla sınırlı değil. Türk vatandaşlığından çıkmış mavi kartlılar için de mavi kartlılar kütüğünde düzeltmeler yapılıyor.
İşlemlerin süresi:
Eğer taraflar birlikte başvuruda bulunurlar ise bir/iki hafta içinde işlemler tamamlanabiliyor. Konsolosluklar direkt buradan kütükteki gereken düzeltmeleri yaptığı için işlemler hızlı şekilde gerçekleşiyor. Taraflar farklı zamanlarda başvurdular ise, başvuruların arasındaki geçen zaman tabiki süreyi uzatabiliyor.
AVUKAT: NALAN KÖSE
GOETHESTR.19, 80336 MÜNCHEN
TEL: 089/ 87 76 4559 FAX: 089/ 87 76 4560