Korona salgını sebebiyle, ev ya da dükkan kira ödemelerini yerine getiremeyenlerin dikkatine:
01.04. – 30.06.2020 tarihleri arasında, Korona salgını sebebiyle maddi sorun yaşayan kiracılar, ev sahiplerine yazili bir başvuruda bulunup, kira ödeneğinin ertelenmesini, ya da indirim uygulanmasını talep etmelidirler.
Ev sahibi yinede kira ödeneğini eksiksiz ve vaktinde talep etmekte ısrar ediyorsa, ve Korona salgınndan dolayi maddi sorun çeken kiraci bu ödemeleri yerine getiremezse, hükümetin yasa tasarısına göre süresiz çıkış ya da kontrat fesihi riskini taşimayacakıir.
Korona salgınından dolayı maddi sorunlar yaşadiğını ispat edebilen kiracılara, Nisan ila Haziran 2020 arasında biriken kira borçlarını en geç bir sene içerisinde ödeme imkani sunularak, ev sahibinin yaptirim gücü kısıtlanacaktir.
Ödenmeyen kiralardan dolayi 08.03.2020 tarihinden evvel imzalanan konut kredisi ödeneklerinde zorlanan ev sahipleri ise, ayni yasa paketine dayalı bankasına karsi aidatların dondurulmasına yönelik hak iddia edebilir. Bu durumda Nisan ila Haziran 2020 kredi aidatları ileriki bir tarihe atılmış olacaktır.
Federal Hükümet, bu süreyi kanun hükmünde kararname ile 30 Eylül 2020ye kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
Her iki başlıkta en önemli nokta ise, ne kira ödenekleri, ne de kredi ödenekleri iptal edilmiyor. Yasal mesuliyet olarak herkes kendi ödeme sorumluluklarını yerine getirmekle hükümlü.
Korona salgınından dolayı maddi sorun yaşadığını iddia ve ispat edebilenler ise, yasa tarafından koruma altına alınıp, ödemede kolaylıklar ya da ertelemeler sağlanmaktadır.
Ödenmeyen kiralar af’a ugramıyor, en geç bir sene sonra ev sahibine ödenmek zorundadır. Ev sahibi sadece bu süre içerisinde çıkış veremiyor, ve kiracının bir yıl içerisinde borcunun ödemesini beklemekle hükümlü olacak.
Bilginize. Av. D. Ugur Kör
Alman Federal Hükümetinin yasa tasarısı resmi kaynak gereği su şekildedir:
“Für Mietverhältnisse über Grundstücke oder über Räume wird das Recht der Vermieter zur Kündigung von Mietverhältnissen eingeschränkt. Dies gilt sowohl für Wohn- als auch für Gewerberaummietverträge. Wegen Mietschulden aus dem Zeitraum vom 1. April 2020 bis 30. Juni 2020 dürfen Vermieter das Mietverhältnis nicht kündigen, sofern die Mietschulden auf den Auswirkungen der COVID-19-Pandemie beruhen. Die Verpflichtung der Mieter zur Zahlung der Miete bleibt im Gegenzug im Grundsatz bestehen. Dies gilt für Pachtverhält-nisse entsprechend.
Im Hinblick auf Verbraucherdarlehensverträge soll nach Artikel 240 § 3 eine gesetzliche Stundungsregelung und eine Vertragsanpassung nach Ablauf der Stundungsfrist eingeführt werden, mit der Möglichkeit für die Vertragsparteien, eine abweichende Vertragslösung zu finden. Flankiert wird dies von einem gesetzlichen Kündigungsschutz. Dem Bundesministerium der Justiz und für Verbraucherschutz wird nach § 3 Absatz 8 die Möglichkeit eingeräumt, im Wege einer Verordnung im Einvernehmen mit dem Bundesministerium der Fi-nanzen und dem Bundesministerium für Wirtschaft und Energie die Regelungen auf weitere Gruppen von Darlehensnehmern zu erstrecken. Bundesministerium der Justiz:
https://www.bmjv.de/…/Corona-Pandemie.pdf;jsessionid=E4CEC8…”d