
BÜŞRA ÇORAK
Eğitim çocuğun doğumuyla başlayıp hayat boyu süren bir süreçtir. Evde aile ile başlayan eğitim, çocuğun yaş almasıyla birlikte okul hayatıyla devam eder. Erken çocukluk dönemi de denilen okul öncesi dönem çocuğun kişilik ve zihinsel gelişimi için çok kritik bir dönemdir. Bu dönemde çocuğun kaliteli bir eğitim alması gelecek yılları için çok önemli rol oynar. Bu sebeple bu dönemde çocuğun kaliteli bir eğitim alması ve ihtiyaçlarının karşılanması fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini sağlamakta oldukça önemlidir. Okul öncesi eğitim kurumları çocuğun toplumsallaşmasını, bir sonraki eğitim basamağına hazırlanması, kendini ifade edebilmesini ve becerilerini ortaya koyabilmesini sağlamaktadır.
Okul öncesi eğitim kurumları çocukların bilgiyle doldurulacaği bir yer olmamalıdır. Çocuğun ilkokula başladığında bilgiyi nasıl öğrenmesi gerektiğiyle ilgili hazırlığın yapıldığı ve becerilerini geliştirdiği bir yer olmalı. Çocukların gelişimini sağlayacak oyunların oynandığı ve mutlu olduğu yerler olmalıdır. Çocuğun tüm gün okulda bırakılması çocuğun duygusal gelişimine olumsuz etki edebilmektedir. Bu dönemde önemli olanın çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi olduğu için okul ortamında iletişim kurma, paylaşma, sorumluluk blilinci, okul kurallarına uymayı, sıra bekleme, arkadaş edinme, kendi başına yemek yeme gibi alanlarda desteklenip, gelişiminin sağlanması temel alınmalıdır.
-Okul araştırması yaparken okulun reklamına veya gösterişine aldanmayıp, işlerinde ne kadar planlı ve organize çalıştıklarına, yıl içerisinde veli olarak size neler sunacaklarına, çocuğunuzun gelişmi için neler yapacaklarına dair bilgi almaya önem verin.
-Çocuğunuzu göndermeyi düşündüğünüz kurumunun fiziki şartlarının onun fiziksel gelişimini karşılayacak olup olmadığını mutlaka değerlendirin.
-Çevrenizdeki ebeveynlerin tavsiye ve gözlemlerini göz önünde bulundurun.
-Çocuğunuzun yaşına uygun olan ihtiyaç ve gelişimsel özellikleri temel alan bir eğitim programının olması, çocuk odaklı çalışan, bireysel farklılıklara dikkat eden bir okul tercih edin.
-Çocuğunuza sevgi ve ilgiyle yaklaşacak, yaptığı işi severek yapan, şefkatli, güler yüzlü ve mesleki anlamda donanımlı uzmanların olduğu bir kurum seçin.
-Çocukları kontrol etmenin daha kolay olması için 2 yaş ve üzeri 5 kişi, 4-5 yaşta ise 12-13 öğrenci olması daha uygundur ve sınıfta iki öğretmen bulunmalıdır.
-Uygulanan eğitim programı çocukların yaş grubuna göre hazırlanmalı ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır.
-Bu dönem çocuğun toplumla ilk tanışma ve kaynaşma dönemi olacağı için bu süreci sağlıklı atlatmasına yardımcı olacak, ona ve size bu süreçte destek olacağına inandığınız bir kurumla birlikte çalışmanız çocuğun kişilik yapısının şekillendiği bu süreç oldukça önemli olacaktır.
-Çocuğun ilk defa bakım vereninden-annesinden uzaklaşacağı bir dönem olacağı için hem ebeveyn hem de çocuk için zorlu geçebilen süreçte okul-öğretmen-veli olarak sürecin kolay geçebilmesi adına neler yapılacağı hakkında bilgilendirilmelisiniz.
-Kurumda ölçme ve değerlendirmenin yapılması ve çocuktaki gelişimlerin ve geliştirilmesi gereken ksımların veli ile paylaşımda bulunulması önemlidir.
-Bir psikolog ya da psikolojik danışmanın kurumda olması ve çocuğun gelişiminin takibi, ölçme ve değerlendirmede desteğinin olması önemlidir.
-Çocuğunuzu okul açılmadan önce öğretmeniyle tanıştırmanız çocuğunuzun ilk gününün daha rahat olmasını sağlayacaktır. Çocuğunuzla alakalı konuları direk öğretmeniyle görüşebilmeniz ve sonrasında ihtiyaç halinde, okul müdürü ve psikoloğuyla görüşebiliyor olmalısınız.
-Yemek menüsü velilerler paylaşılıyor mu, günlük yapılan aktiviteler ve gün içinde neler yaşandığı ile ilgili iletişimde olunuyor mu, acil durumlarda ne yapılmakta, okulun güvenliği nasıl gibi soruları kurum müdürüyle görüşün.
-Uygun bir başlangıç yapmak 3-4 yaştaki çocukların yarım gün, 5 yaşındaki çocuklarınsa tam gün okula gitmeleri uygun olmaktadır.
İlk günlerde önemli olan çocuğun okula gitmek istemesi, öğretmeninden, arkadaşlarından ve okul ortamıından mutlu olması ve etkinliklere katılmak istemesidir. Çocuk okula başlamadan birkaç gün önce ve başladıktan sonra huysuzluk, tırnak yeme, alt ıslatma, korku, kabus görme, okula gitmek istememe, karın ağrısı gibi şikayetlerde bulunuyorsa bir uzmandan destek almak sürecin daha kolay geçmesini sağlayacaktır.
Uzman Klinik Psikolog
BÜŞRA ÇORAK